Sajtóközlemény

Ásotthalom önkrományzatának energetikai fejlesztése

Ásotthalom Községi Önkormányzata 19,88 millió Ft vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a KEOP-4.10.0/N/14 kódjelű, Fotovoltaikus rendszerek kialakítása című pályázati kiíráson. A projekt eredményeként napelemes rendszer került elhelyezésre a Polgármesteri Hivatal, a Művelődési ház és a Sportcsarnok épületeinek tetejére.

Mind Ásotthalom művelődési házának, sportcsarnokának és a polgármesteri hivatalnak jelentős villamos-energia igénye van, melyből adódóan a ráfordított összeg is nagyon magas az Önkormányzat számára. A projekt egyik fő célja ezért az volt, hogy a vételezett villamos-energiát nagymértékben ki tudja váltani a város vezetése a háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos-energiával. Ennek köszönhetően aztán egyrészt az Önkormányzat éves költségvetése vált tervezhetőbbé, másrészt pedig példamutató mértékben csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása. A projekt továbbá elősegítette a fenntarthatóság irányába fejlődő életforma kialakítását is.

A beruházás során napelemes rendszerrel lett felszerelve Ásotthalom három intézménye is. A Polgármesteri hivatal épületére egy 41 darab polikristályos napelem modulból álló, összesen 12.5 kWp csúcsteljesítményű rendszer került elhelyezésre. A fejlesztésnek köszönhetően a villamos-energiára fordított költségek 80%-kal csökkennek éves szinten. A Művelődési ház épületére egy 6 kWp csúcsteljesítményű rendszer került telepítésre, mely 20 darab polikristályos napelem modulból áll. a sportcsarnok épületére 26 napelemet szereltek fel a szakemberek, melyek összes csúcsteljesítménye 8 kWp. A beruházásnak köszönhetően a villamos-energiára fordított éves költségek csökkentek. Ezen kívül összesen 23,155 tonnával csökken éves szinten az üvegházhatású gázok kibocsátása. Megújuló energiahordozó felhasználás 89,172 GJ/ év értéket fog mutatni, illetve növekszik a megújuló energiahordozó bázisú villamos energia- termelés.

2015. 05. 04.

KEOP

 

 

 

 

Facebook