Hazánkban egyedülálló színvonalon folynak fajtakísérletek és fajtanemesítések Ásotthalmon, továbbá egyedülálló a Batáta Baráti Kör önzetlen közösségi kezdeményezése. Az ásotthalmi batáta országosan ismert, folyamatosan keresett fajta, melyet postai úton és kereskedőkön keresztül is értékesítünk, de a településre érkező vendégek is gyakorta keresik. 

Ásotthalom településen több mint 20 éve folyik batátatermesztés és nemesítés. Mára számos helyi lakos termel édesburgonyát és saját, regisztrált fajtával rendelkezünk, az „Ásotthalmi-12”-es fajtával, mely a helyi adottságokhoz és a várható éghajlatváltozáshoz kitűnően alkalmazkodó fajta. A településen működik Batáta Baráti Kör, ahol rendszeresen termesztési és piaci tapasztalatokkal segítik egymást a tagok. Az édesburgonya számára az ásotthalmi tiszta, sárga homok és a meleg, napsütéses időjárás ideális termesztési körülményeket nyújt.

Ásotthalmon szerte számos termelő termel batátát és készít belőle kiváló ételeket. Az ásotthalmi batáta országosan kapható zöldség-gyümölcs boltokban, közvetlen terítéssel, nagybani piacokon (kiskundorozsmai és budapesti) keresztül, valamint a www.batata.hu oldalról csomagküldéssel.

Facebook